09128893695 021-66262835

طراحی صنعتی و مهندسی معکوس

نقش طراحی محصول در کیفیت

به کمک طراحی محصول بشر هم قدرت تولید انبوه را پیدا کرد و هم توانست به بهترین کیفیت تولید، در سریع‌ترین زمان ممکن دست پیدا کند. در کنار این مزایا دانش طراحی نقشه‌کشی یک روش بسیار کارا برای کسب سود بیشتر در پروسه تولید بوده است. نقش طراحی محصول در کیفیت زمانی که کسب سود اهمیت پیدا میکند دو چندان میشود.

هدف از تولید، همیشه رفع یک نیاز بوده و هرچقدر محصول یا کالای تولیدی این نیاز را بهتر رفع کند، به‌طورقطع بیشتر و بهتر مورد استقبال قرار خواهد گرفت. بدون شک تولید چنین کالا یا محصول مطلوبی، نیازمند یک طراحی محصول تخصصی خواهد بود. باتوجه‌به پیدایش پدیده تولید انبوه در دو قرن اخیر، افزایش نیازهای بشر، باعث نیاز جوامع به تولید صنعتی کالاها و محصولات شده است. پس بدین ترتیب بشر چاره‌ای نداشته جز اینکه مهارت و تخصص طراحی را به دست آورد.

طراحی صنعتی و نقشه‌کشی

طراحی صنعتی چیست؟

فرض کنید ما قصد داریم تا کالا یا محصولی را تولید کنیم. در قدم اول باتوجه‌به ذهنیات و هدفمان از تولید، یک طرح اولیه برای آن در نظر می‌گیریم. پس از بررسی‌های دقیق‌تری که برای تولید آن محصول انجام دادیم، بالاخره به یک طرح نهایی دست خواهیم یافت.

حال باید به شکل بسیار دقیق و با جزییات کامل، یک طرح مشخص و معین از آن محصول ارائه کنیم تا برای تولید صنعتی کالا بتوانیم از این طرح استفاده کنیم. به پیاده‌سازی این طرح نهایی و آماده‌شده، فرآیند طراحی صنعتی می‌گوییم.

باید قبول کرد که گستره کارکرد و حضور طراحی در صنعت بسیار وسیع است و شاید نتوان تعریف جامع و دقیقی برای آن بیان کرد. امروزه بشر در زمینه‌هایی مثل طراحی خودرو، طراحی مبلمان، دکوراسیون، طراحی و چیدمان شهری، طراحی انواع لوازم، اسباب و تجهیزات، طراحی بسته‌بندی و یا اصلاح فرم یا نحوه کار محصولات یا کالاها برای بهینه‌سازی کارایی آن‌ها، از ابزار طراحی نقشه‌کشی استفاده می‌کند. جالب اینکه گاهی لازم است برای جذب مخاطب یا مشتری، هر طراحی بارها تغییر یابد.

طراحی محصول، مهم‌ترین قسمت یک پروژه

هر محصولی پیش از آنکه بخواهد تولید شود، باید با کمک طراحی نقشه‌کشی پیاده‌سازی شود تا پس‌ازآن بتواند بهینه‌سازی شود. بدون داشتن یک طرح اولیه دقیق، هرگز نمی‌توان ایده کلی موردنظر را قبل از تولید، بهینه‌سازی کرد. پس یا به محصول موردنظر نخواهیم رسید و یا آنچه درنهایت تولیدشده، هرگز هدف ما را تأمین نخواهد کرد.

ریسک عدم توجه به طراحی نقشه‌کشی هرگز یک ریسک معقول نیست؛ چراکه ممکن است خسارات جبران‌ناپذیری را به صاحب ایده و طرح وارد کند. به این دلیل می‌توان گفت که مهم‌ترین قسمت یک پروژه، فاز طراحی آن هست.

مدل‌سازی اولیه در طراحی

یک هدف عالی در طراحی به این دلیل قابل‌دستیابی است که قبل از اجرا، طرح خود را آنالیز می‌کنیم یا از طرح اولیه یک انیمیشن می‌سازیم و در هنگام اجرای آن می‌توانیم همه حرکات آن را تحلیل و بررسی کنیم. با نقشه‌کشی صنعتی و مدل‌سازی قادر به طراحی مکانیسم هستیم و با ابزاری مثل اپتیک سه‌بعدی و یا اسکن سه‌بعدی قدرت آنالیز و تحلیل خارق‌العاده‌ای خواهیم داشت.

ویژگی‌های یک طراحی محصول مناسب

چنانچه بخواهیم یک تولید موفق و برتر داشته باشیم، باید در خصوصیات آنچه تولید خواهیم کرد دقت فراوانی را اعمال کنیم. هرگاه این خصوصیات به‌صورت تک‌تک و دقیق قابل‌اجرا و اندازه‌گیری باشند، طرح نهایی مسلماً مطابق با هدف و خواسته ما آماده خواهد شد.

یک طراحی مناسب وقتی عملی می‌شود که ازنظر زیبایی، کیفیت، اندازه، وزن، حجم، کارایی، دوام و همه مؤلفه‌های کمی و کیفی بدون نقص باشد. دقت در طراحی نقشه‌کشی به ما این امکان را می‌دهد که از همان قدم اول بتوانیم بر همه جهات کیفی و کمی طرح اشراف کامل داشته باشیم.

بررسی و عیب‌یابی طراحی قبل از اجرا

بدون تردید باید گفت که تولید یک محصول یا کالای خوب، نتیجه یک طراحی خوب خواهد بود. در حقیقت وقتی می‌توانیم یک طراحی خوب انجام دهیم که بتوانیم تمام اجزاء آن را به‌دلخواه خود بسازیم و به‌دلخواه خود تغییر دهیم. محصول خوب محصولی خواهد بود که هیچ نقصی نداشته باشد و یا هیچ ایرادی به آن وارد نباشد.

تولید چنین محصولی به کمک طراحی نقشه‌کشی یک امر ممکن و قابل انجام است؛ چراکه هیچ خصوصیتی از خصوصیات آن محصول نمی‌تواند به‌صورت معیوب به مرحله تولید منتقل شود و قبل از اجرای طرح، هر آنچه لازم و ضروری است در خصوصیات آن پیاده و اعمال خواهد شد.

طراحی اولیه محصول تولیدی

تهدیدها و ظرفیت‌های طراحی در ایران

تغییرات سریع و بزرگ در تکنولوژی و صنعت، جزء لاینفکی از زندگی در جوامع امروزی شده است و به‌هیچ‌وجه نمی‌توان از یورش این تغییرات در امان ماند. در کشور ما ایران هم این تغییرات قابل‌توجه در همه صنایع به‌وضوح قابل‌مشاهده و بررسی هستند.

فراموش نکنیم که ورود پرقدرت این تغییرات به عرصه صنعت، یک پتانسیل بسیار عظیم در بازار صنعت و تولید ایران محسوب می‌شود. دنیای امروز دنیای تغییرات و بهینه‌سازی کیفیت محصولات تولیدی و صنعتی هست. در چنین شرایطی نیاز مبرم و روزافزون به افراد متخصص و زبده در زمینه طراحی نقشه‌کشی به‌شدت احساس شده و غیرقابل‌انکار است.

به‌هیچ‌عنوان نباید از این حقیقت غافل باشیم که پدیده جهش در تولید روزبه‌روز شدیدتر شده و به‌شدت هم در حال افزایش است؛ اما متأسفانه در طرف مقابل، تعداد افراد طراح متخصص و توانا در ایران بسیار کم است. اگرچه این کمبود یک عامل نامطلوب است؛ اما می‌توانیم به‌عنوان یک فرصت نیز از آن یاد کنیم. در چنین شرایطی نباید فراموش کنیم که نیاز جامعه ما به طراحان حاذق و توانا همچنان افزایشی خواهد بود.

کلام آخر

ابزار مختلف طراحی یک آمیزه بسیار عالی از محاسبات صنعتی و خلاقیت‌های هنری می‌باشند. هر پروژه تولیدی در حقیقت یک پروژه سرمایه‌گذاری است که در آن ریسک و بازده و مسئله سود و زیان از مهم‌ترین جوانب کار صاحب پروژه محسوب می‌شوند. در دنیای پر از رقابت امروز، با بهره‌گیری از قابلیت‌های طراحی نقشه‌کشی می‌توان قدم مهمی برای کسب بازدهی بهینه در هر پروژه سرمایه‌گذاری برداشت. شاید بتوان ادعا کرد که بدون طراحی اصولی، هر پروژه محکوم‌به شکست است.

مقالاتی که بیشترین بازدید را داشته‌اند و شاید شما بپسندید!

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.